Hirek-érdekességek politikáról, közéletről, kultúráról. Hardcore.

Mégis mit veszíthetett volna Péntek László?

MasterMason 2012.07.20. 10:14

272002.jpg

A szakembereknek nevezett kriminálpszichológusok is csak találgathatják, hogy mégis mitől válhatnak állattá emberek. Hogyan alakul ki a bűnöző életforma és mi lehet az, ami aztán később olyan szörnyű cselekményekre is sarkalhatnak embereket mint amit P. László, és egyes információk szerint feltehetőleg tettestársa követett el. Sajnos sokkal egyszerűbb ez a dolog annál, hogy szakembert igényelne, és valójában pár jól irányzott kérdéssel máris közelebb kerülhetünk a válaszokhoz.

Mégis mi a szart vesztett ezzel a szörnyű cselekménnyel P.László? 

Egy nyomorult és amúgy iskolázatlan, feltehetőleg a filmekben látott elérhetetlen álmokat kergető, semmiféle reális elképzeléssel nem rendelkező ember mit veszíthet? Börtönben kell leélnie az életét? Láttad azt a szeméttelepet ahol ez az ember élt? Börtönben élt P. László idáig is, az anyjával együtt, akkor is amikor ép nem volt fegyintézetben. Akármilyen szörnyen hangzik is amit leírok, eszem ágában nincs mosdatni vagy relativizálni a bűnét, és minimum életfogytot érdemel ha elkövette, de P.László akárcsak sok más ember semmit nem tud veszíteni. Még egy ehhez hasonló szörnyű cselekménnyel sem, ahogy nem veszíthetnek azok sem akik betörni, lopni, vagy rabolni járnak. A P.Lászlóhoz hasonló emberek számára a halálbüntetés is csak konkrétan kegyelmes megváltás lehet, ebben a nyomorultaknak gazdagsággal incselkedő világban.

Semmije nem volt amit ne lehetett volna feladni egy fél perc alatt. Ilyenkor ha elgondolkozik az ember akkor azért rájöhet, hogy milyen szörnyű tud lenni ez a rózsaszínűnek hirdetett világ, amelyben bármilyen bestiális bűnt követ el egy gyilkos, számára még akkor is csak jobbra fordulhatnak a dolgok. Az ételt és a lakhatását is megoldotta egy fiatal lány életének kioltásával, egy egész életre. Nem kell foglalkozni a lakbérrel, hogy lesz e mit ennie, vagy hogy be tudja e fizetni a csekket. Nem vesztett semmit, P.László nyert. Akármi is történik majd vele a börtönben, akkor sem lehet rosszabb annál mint ami rá várt kint az életben. 

Miféle társadalmi normát vagy értéket akarnánk bárkin is számon kérni, egy olyan hamis képet sugárzó világban, amelyben a semmitevő "sztárok" millió dolláros autókkal gurulgathatnak a semmitevésért. Azt a látszatot keltve, hogy aki eléri az általuk birtokolt javakat azok értik hogyan működik a világ, tudják hogyan kell boldogulni az életben, és ők azok akik a jó példát mutatják. Semmiféle számon kérhető társadalmi norma ott nem létezik, ahol a pusztán szerencse által elért hírnév és pénz, a fényűző élet az elfogadott és hirdetett társadalmi érték. Láttál már kémia tanárt, mentőst vagy tűzoltót ferrarival? Nem is fogsz, de még suzukival sem nagyon, azért nem mert társadalmi értéket képviselnek és a társadalmi érték ebben a világban bűn, amelyet az állam keményen megtorol, azzal bünteti az értékes embereket, hogy szenvedve egyik napról a másikra kell élniük az életet. Aki valódi értéket képviselő szakmákra és tevékenységekre áldozza az életét, annak előbb-utóbb szembesülnie kell azzal, hogy neki sajnos komoly áldozatokat kell hoznia. Persze, hogy minden fiatal színész, énekes, meg híres és gazdag szeretne lenni, persze azok a cigány fiatalok is akiknek erre soha a büdös életben nem lesz lehetősége. És tetszik vagy sem de az is "természetes" jelenség, hogy ennek tragédiák, bűnözés és börtön lesz a vége. Azt látják, hogy vannak akiknek szórakozás az egész életük, a legjobb helyeken nyaralnak, jó autókkal furikáznak, köszönhetően nagyrészt kizárólag a vak szerencsének, amit aztán tudásként és tehetségként, elfogadott társadalmi értéknek hirdet a világ amelyben élsz.

Címkék: gyilkosság László Péntek Kata Bándy Nyomor

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://narancshirado.blog.hu/api/trackback/id/tr644667618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam the Ace 2012.07.20. 11:37:15

Kicsordul a könnyem.. Főleg, hogy vannak akik meg sem próbálnak kijutni a szarból, mert kényelmesebb fetrengeni benne és idővel, ha arra jön valaki őt is berángatni. Megértem, ha a legmélyebbre születik valaki, de meg sem próbálni kimászni, csak mindenért az életet hibáztatni az már szánnivaló gyengeség..
És azzal is vitatkoznék, hogy jobb lesz-e neki a börtönben. Nem lesz jobb, sokkal roszabb lesz, mert a szabadságát és a büszkeségét veszik el tőle, ami többet ér mindennél.

MasterMason 2012.07.20. 11:43:08

@Sam the Ace: Miféle szabadságot? Hol van egy ilyen, vagy akár egy tisztességesen dolgozó embernek is szabadsága? Még nyaralni sem vihetik el sokan a kölyköket. Semmiféle szabadság rá itt kint nem várt volna, semmiféle büszkeséget nem érezhet egy nyomortanyán csövező ember. Semmit. Semmit nem vesztett Péntek László. Nyert, egy nyertes emberré vált egy brutális bestiális gyilkossággal, meg van oldva az élete az étkeztetése a szállása minden.

Sam the Ace 2012.07.20. 11:57:50

@Free-Press: Mi neked a szabadság? Hogy van villany, van kaja meg el tudsz menni "nyaralni"? Aki dolgozik az nyilván valahol rab is, de a remény, hogy jobb lehet a jövő kép és a szabadon hozható döntések minden embernek adottak a rácsokon kívül. Minek élt a nyomortanyán? Ez az ember a saját bevallása szerint sem akart dolgozni sehol. Seftelt, cuccozott eladott-vett-ellopott ezt-azt, volt elég pénze ahhoz például, hogy elkezdhessen javítani az életén, nem az éhhalállal küszködött. Csak nem volt rá igénye.. A börtönből viszont már biztosan nem mehet majd sehová. Sem akkor sem később. Soha. Kit érdekel ebben a helyzetben, hogy van elektromos áram, ágy, meg étel? Itt már késő lesz gondolkodni..

MasterMason 2012.07.20. 12:12:11

De mit nevel te életnek, mert az írod hogy szabadság fontos stb, de amit ez az ember élt azt még életnek sem lehet nevezni, nemhogy szabadságnak.

Cinkes 2012.07.20. 16:05:00

Tetszik az írás.

@Sam the Ace: egy kicsit gondolj bele, hogy egy olyan ember hogyan másszon ki a pöcegödörből amikor csak olyanokkal van esélye érintkezni akik a pöcegödörben laknak.

r.krista 2012.08.03. 12:28:43

Igazad van Péntek László nem vesztett,sőt,ha továbbmegyünk,a világ,legalábbis az ország nyert vele,hogy igazi rácsok között élvezi a rabságot..de mégis minek az árán?!
Nem lehet életnek nevezni,amit élt?A képekből ítélve,amik megjelentek az oldalán nem úgy tűnt..talán nem is kellett volna élveznie az életet,hanem egyszerűen csak élni.

MasterMason 2012.08.03. 12:53:02

@r.krista: Nyilván nézőpont kérdése, de megnézed sok ember életét, a börtön és a halál is csak megváltás lehet a számukra. Sokaknak tényleg nincs mit veszítenie. Mondj egy valamit amit el tudott volna veszteni P.László? Sok esetben még egy tisztességes embernek és családjának is csak egy megnyerhetetlen harc az élete. Harcol a számlákkal, a politikusokkal, a bankokkal, az élelmiszer árakkal stb. Soha nem juthatnak egyről a kettőre, hiába is dolgozik tisztességesen a család. Egy olyan világban amelyben a tisztességes emberek veszítenek, a tisztességtelen ember csak nyerhet, akármit is követ el.

r.krista 2012.08.03. 13:26:53

No,a szabadságról ne kezdjünk el filozofálni..viszont,választhatunk..és ne mondd,hogy nem.Minden cselekedetünk,egy döntés.Talán ebben merül ki,nekünk embereknek a szabadság.
Mit nyilatkozott,hogy miért követte el?"Mert megkívántam"..ha jól tudom lányokat futtatott,nem hiszem,hogy akkora szüksége volt a kielégülésre,hogy ezt a módját válassza.
Az írásoddal egy bajom van,rossz példát hozol fel arra,amire felakarod hívni a figyelmet.Az alapvető problémára.Ugyanis,ez a cselekedet,nem tipikus.
Ez kurvára még csak köszönőviszonyban sincs azzal,hogy az agyonreklámozott csokit ellopom a boltból,mert megkívántam.
Mit veszített?Talán azt,ami lehetett volna/vagy megmaradhatott volna neki,az emberi mivoltát..mert ugye az emberség egy putriban is működhet....

r.krista 2012.08.03. 13:32:27

Még valami..nem tudhatod,te sem,én sem,és senki sem,hogy bárkinek is mi a jobb,vagy mi a megváltás.

MasterMason 2012.08.03. 14:01:15

@r.krista: Tényleg nem tudhatjuk de én továbbra is tartom, és nyilván jogom van így gondolni. Ez nem jelenti azt, hogy igazam is volna. Úgy gondolom, hogy ezeknek az embereknek még egy börtön is csak megváltás lehet a rendszeres étkezéssel, hogy nem kell azzal foglalkozniuk, hogy mi lesz holnap stb.
Az már más kérdés, hogy az emberek nagy része naivan kerget olyan álmokat amik tartják benne a lelket, újra meg újra kitalál dolgokat, hogyan valósítsa meg az álmát. De persze közben rájön és látja másokon is, hogy hiába dolgoznak tisztességesen esélyük nincs megvalósítani nemhogy az álmukat, de egy normális életet sem. Az nem lehet szerencse kérdése, hogy tisztességesen meg lehessen élni tisztességes munkával. Márpedig ebben a világban az is csak szerencse kérdése, hogy ki tudja e fizetni valaki a számlát. Amennyiben ki tudja fizetni, akkor nem lehet élete. Az emberség pedig nem hogy a putriban nem működik, de még a legfelsőbb szinteken sem, nap mint nap játszanak az emberek idegeivel, és szándékosan keserítik meg az életét politikusok, szándékosan okoznak károkat a társadalomnak.

r.krista 2012.08.03. 14:25:26

Ok..tisztázzuk,milyen embereknek?A cigányokra gondolsz,vagy minden emberre,akinek a megélhetés gondot okoz?
Jogod van hozzá,főleg a saját blogodban,ugyanazt ismételni..de mondok egy példát..ennek az embernek,akire építed a cikked,rég börtönben kellett volna ülnie(egy másik ügye miatt)..az más kérdés,hogy a hatóság nem tartja számon pontosan,hogy xy-nak mikor kell megjelennie,mikor kell megkezdenie a büntetését..ha a te gondolatmeneteden megyünk tovább,miért nem vonult be(ha jól tudom,több,mint egy hónapot 'késett')?Miért egy újabb bűncselekmény(a létező legsúlyosabb)kapcsán került be?Miért nem menekült a rosszabb nyomorból,a jobb nyomorba,amikor még időpontja is volt hozzá?

Miért ne maradhatna bárki is ember,attól függetlenül milyen körülmények között él?

Fenntartom,amit előbb írtam,értem mit akarsz mondani,mire akarod felhívni a figyelmet,de a példa rossz...és ettől nem fogják/akarják majd érteni.
Ezt pedig nem rossz szándékból írtam,ellenkezőleg.

MasterMason 2012.08.03. 16:40:10

@r.krista:

Azért nem vonult be, mert a mindegy is mindegy volt neki. Kár is volna ezen tovább rágódni, senki nem tud érveket felhozni a cikkben leírtak ellen. Volt mit veszítenie azzal, hogy nem vonult be időben? Volt mit vesztenie azzal, hogy megölte azt a szerencsétlen lányt? Nem. Mit vesztet? Mit? Az utcát és a hajléktalan csöves létet. Mond el, hogy szerinted mit tudott volna veszteni P.László ezzel a szörnyű cselekménnyel?

r.krista 2012.08.03. 19:30:00

1,honnan tudod,hogy minden mindegy volt neki?
2,milyen csöves létet?..a csövesek reggeltől-estig egy közösségi oldalon lógnak,és posztolnak?
Az a baj a gondolatmeneteddel,hogy degradálod vele azokat,akik tényleg önhibájukon kívül élnek nyomorban,vagy akik a 'putriban' is emberek maradnak.
Senki nem tud érveket felhozni?Szembesítettelek a saját érveddel:"Miért nem menekült a rosszabb nyomorból,a jobb nyomorba,amikor még időpontja is volt hozzá?

MasterMason 2012.08.03. 19:35:24

Nem válaszolsz a kérdésre, mit vesztett ezzel a cselekménnyel azaz ember? Nyilván ha lett volna mit vesztenie, akkor nem csinált volna ilyet.

r.krista 2012.08.03. 20:02:14

Indok a gyilkosságra a nincs mit vesztenem gondolat?
Te sem válaszoltál,honnan tudod,hogy minden mindegy volt,és nem veszített?

MasterMason 2012.08.03. 21:27:24

@r.krista: Ne haragudj, de nem fogok itt szőrszálat hasogatni mert nincs értelme ha nem érted miről beszélek.

Burai Gertrúd · https://www.facebook.com/szivarzseb2 2012.08.03. 22:45:57

Ez nem az a szint, amikor valaki mérlegeli a veszíteni valóját. És a szint nem a társadalmi pozícióját mutatja, hanem a pszichológiai értelemben vett, felnőtt gondolkodás képességét. Erre a racionális mérlegelésre képtelen ő, képtelen a bakáts és képtelen a három diplomás nyakkendős bűnöző, de még az egyetemista is, aki megveszi a szakdolgozatát. Nem csak egyén, de helyzetfüggő is. Van, hogy nem is merül fel a választás lehetősége, mert indulatvezérelt a folyamat, előfordul, hogy mérlegel egy pillanatig, de több a nyereség, mint a kockázat és van, hogy ügyesebbnek gondolja magát. Amennyiben a társadalom egyedei reprezentatíve eljutnának erre a szintre, a bűnözés is óriási mértékben csökkenne. De nem jut el. Ha megnézel statisztikai összehasonlítás, a halálbüntetés sem csökkenti a súlyos bűncselekmények számát, ami szintén azt bizonyítja, hogy az ember nem mérlegel. (sőt. minél súlyosabb a bűncselekmény, annál kisebb a mérlegelés lehetősége). A cikkben szereplő gondolatmenet úgy pszichológiai, mint szociológiai szempontból, nélkülöz mindennemű megalapozottságot. Ha valaki kérdezné, én valamilyen személyes motívum rávetítését vélem felfedezni, egy merőben más szakmai indokokat bíró jelenségre. Végezetül egy fél gondolat, mert láttam a hozzászólásokban, hogy a cigányok felé terelődött a szó. Ez a fajta bűncselekmény, típusos bűncselekmény, míg az elkövető a bűncselekmény szempontjából atipusos.

MasterMason 2012.08.03. 23:23:04

@Nagyflanc von Vérbirka: De miféle kockázatot mérlegel egy nyomorult egy nyomortelepen? Mit tud kockáztatni? Kockáztatni olyan ember tud, akinek van mit. De a nagy-részének ezeken a helyeken semmije nincs. Szeméttelep helyett max börtönben kell élnie? Na és? Tudja jól, hogy az sem rosszabb mint az amibe van. Nyilván ezek következtetések, és egyszerű gondolatmenetek. Semmi olyan vizsgálat sajnos nem létezik, amely az ember legbonyolultabb szervére és bizonyos gondolatok kialakulására vonatkozóan tudna kellő bizonyítékkal szolgálni. A kriminálpszichológus is csak találgat elmélkedik, és próbál az addigi esetekből következtetéseket levonni.