Hirek-érdekességek politikáról, közéletről, kultúráról. Hardcore.

Matolcsi kortárs művészete.

MasterMason 2012.06.30. 12:45

matolcsi_kortars_muvesz_00000_1342055988.jpg_640x229

Ahogy sok kortárs művész munkáját, úgy a gazdasági minisztert sem értheti ez a sok kulturálatlan magyar. Nem, Matolcsi György mögött nem a vakolat mállik azon a képen, és még csak nem is a fal rohad. Amit Matolcsi mögött látunk az valójában egy híres festmény, már ha annak lehet az ilyet nevezni. A címe pedig az, hogy:

Námbör ván.  

Persze a műveletlen magyar a fent látható Jackson Pollock festményre csipöböl rávágja: Festészet mi? Egy nagy rakás lószar ez emberek nem festészet, esetleg még penész. És valóban, sokunk számára nem csak hogy szarnak tűnik, de az a festmény úgy ahogy van szar is. Ettől függetlenül vagy talán éppen ezért, sokan nem is sejtenék, el sem mernék képzelni, hogy gyakorlatilag egy műfajteremtő alkotással állnak szemben. Az idő természetesen a festőt igazolta, és hisszük e vagy sem, de ma már Jackson Pollockot tartják az absztrakt expresszionizmus úttörőjének. Bizony.

Ilyen szar ez a világ. 

A kultúra hiánya na, már csak a kultúra hiányzik a közéletből. A hozzám hasonló sok bunkó magyar, biztos csak nem ismeri fel az igazi értéket. De ahogy kifizet valaki 100-200 ezer dollárt egy ilyen szarért, rögtön utána mindenkinek el kezd tetszeni. Talán minket is a kellően nagy összegek segíthetnek majd abban, hogy a lehetőségekhez képest csak nagyon szerényen értékeljük Matolcsi György művészetét. Azt ma már mindenki tudja, hogy Pollockhoz hasonlóan Matolcsi műve is úgy szar ahogy van, amit viszont még kevesen sejtenek, és talán el sem mernek képzelni, hogy ezzel a gazdasági miniszterünk egy új műfajt fog teremtetni. Matolcsi György sokkal inkább hasonlít egy meg nem értett kortárs művészhez mint egy gazdaságpolitikushoz, és ha minden jól megy, akkor ő lesz az, aki mindannyiunk legnagyobb örömére megteremti Magyarországon az absztrakt expresszionista gazdaságpolitikát. Matolcsi György műve érett és életerős dinamikáról árulkodik, palettáján a vörös, a narancs és főleg a barna szín dominál. Jó vastagon rétegel, pasztózusan. Úgy kezeli a pénzt mint kortárs festőművész a festéket, folyatja, csurgatja, majd absztrakt módon szabálytalan alakzatokba rendezi. Alkotása hol a szeizmográf jeleit, a szív ritmusát leíró nagyon erős pulzálást, hol pedig az agyérgörcs pompás vöröses színeiben válik kézelfogható valósággá a mit sem sejtő gyanútlan szemlélődő számára. Aztán az irányított folyamatokat rendre felülírják még az ösztönös, az elme rejtett zugaiból kiáramló kellemes gesztusok. Művészete az univerzum komplexitását és harmóniáját megidéző, ugyanakkor a mikrokozmoszt, a lélek bánatát, és a mérhetetlen szenvedést sugalja az egyszerű emberek számára. Gazdasági miniszterünk az emberek lelki és hangulati, a tudat alatti képzeteinek közvetlen drámai kifejezését, és az alkotás folyamatának meditatív örömét nyújtja mindannyiunk számára. S mivel hülyéből eddig sem volt hiány, így hát biztosak lehetünk abban is, hogy sokan fognak még tisztelegni Matolcsi György műfajteremtő úttörő munkássága előtt. Bizonyosan sokan tesznek majd alkotói kísérletet annak folytatására és megújítására, ahogy Pollock esetében sajnos már láttuk. Amiben viszont Matolcsi felülmúlja még Pollockot is, hogy neki nem csak egy-egy nagyon szerencsés ember fizethet majd százezreket a remekműért, hanem minden egyes magyar állampolgár. S talán csak a 40 év elnyomásnak és a kommunizmusnak köszönhető az is, hogy a kulturálatlan és műveletlen buta magyar, egy elegáns mozdulattal pont oda tenné kortárs művészünk Matolcsi absztrakt művét, ahová Jackson Pollock Number 1 festménye is való. 

A szemétkosárba.  

 

Címkék: gazdaság fidesz humor gazdaságpolitika György Matolcsi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://narancshirado.blog.hu/api/trackback/id/tr364620611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.